6.9.2021

Millainen on monipuolinen aamupala?Tykkään tarkastella jokaista ruokailukertaa monipuolisuuden ja riittävyyden näkökulmasta: onko se riittävän monipuolinen ja onko se riittävä, eli antaako se potkua päivään? Hyvässä aamupalassa toteutuu monipuolisuus siten että siitä saa riittävästi:
  • Tuoretta
  • Hiilaria
  • Kuitua
  • Proteiinia
Usein tarvitaan myös rasvaa.

Näillä komponenteilla voi rakentaa omien mieltymysten mukaisesti vaikka minkälaisen aamupalan vaan. Tässä yksi esimerkki:

Ohrapuuro on hyvä pohja monipuoliselle aamupalalle.

Tuoretta tulee mustikoista, hiilaria ohrasta ja mustikoista, kuitua ohrasta ja mustikoista sekä proteiinia raejuustosta ja maapähkinävoista.

Aamupalaa voi tarkastella myös sen mukaan että miten se antaa ravintoaineita:

Kun ohrapuuroa ehostaa, siitä saa ravintorikkaan startin päivään.

Kuitua tulee ihan mukavasti, 1/3 pvän tarpeesta. Tosiasiassa puurossa oli mukana voimakaurajauhetta eli kuitua tuli vieläkin enemmän - siinä muuten erinomainen tapa lisätä kuitua eli lesettä tai voimakauraa puuroon tai rahkan kaveriksi. Kalsiumia, sinkkiä ja rautaa tulee kivasti myös. Toki rauta imeytyy heikosti tästä koska mukana ei ole juuri C-vitamiinia ja aamupala huuhdeltiin alas mukilla kahvia. Mutta eipä niiden ravintoaineiden joka kerta niin täydellisesti tarvitsekaan imeytyä.

Tuossa siis yksi tapa kasata startti pvälle. Miten sinä kasaat omasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti