Heikosti sulavat hiilihydraatit lisäävät vatsaoireita ärtyvän suolen oireyhtymässä. |
Osa ihmisistä saa vatsaoireita gluteenipitoisista viljoista ruis, ohra ja vehnä. Usein niiden aiheuttamat oireet laitetaan vehnän proteiinin, gluteenin piikkiin.
Keliakia
Suomalaisista 2 % sairastaa keliakiaa, mutta läheskään kaikkia sairastavia ei ole diagnosoitu. Keliakiassa gluteeni aiheuttaa suolinukkaan tulehduksen. Hoitona on gluteenin välttäminen kokonaan. Keliakiaa sairastava käyttää gluteenittomia tuotteita, koska pienikin määrä gluteenia aikaansaa tulehduksen, ja tulehduksen paranemisessa menee aikaa.
Keliakiaa sairastavan tulee välttää perus vehnäleipää- ja pullaa. |
Gluteeniyliherkkyys
Vaikket sairastaisi keliakiaa, sinulla voi silti olla yliherkkyys gluteenille. En osaa sanoa kuinka iso osa suomalaisista on herkkiä gluteenille, mutta ottaisin tähän käytännönläheisen näkökulman: jos gluteenin välttäminen helpottaa vatsavaivoja, sitä on varmasti syytä vähentää, osalla ihmisistä jättää kokonaan pois. Gluteeniyliherkällä gluteeni voi heikentää suoliston mikrobeja ja suolen seinämää. Gluteeni aiheuttaa siis tulehdusta. Samaisen Hesarin artikkelin mukaan gluteeniyliherkillä gluteenin välttely lisäisi myös bakteerien lyhytketjuisten rasvahappojen tuottamista ja sitä kautta vähentää tulehdusta, mutta en ole varma tästä tiedosta.
Ruis on hankala kaveri gluteeniyliherkän vatsalle. |
Terveellä ihmisellä gluteenista ei ole haittaa. Gluteeni ei aiheuta sairauksia tai tulehdusta kehossa. Gluteenipitoisista viljoista erityisesti ruis ja ohra ovat terveellisiä elintarvikkeita joten ne kannattaa pitää mukana ruokavaliossa jos mahdollista - ohrapuuro ja ruisleipä ovat aivan parhautta aamupalalla, sen lisäksi ne ovat terveellisiä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä
On siis keliakia ja gluteeniyliherkkyys, ja molemmat aiheuttavat vatsavaivoja. Näiden lisäksi on myös sellainen toiminnallinen vatsavaiva kuin ärtyvän suolen oireyhtymä eli ibs, herkkä vatsa. Ibs:ssä vatsavaivat ilmenevät niin että ruoan sulamattomat hiilihydraatit kuten fruktoosi, fruktaani ja laktoosi matkaavat paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät niitä ravinnoksi. Bakteerit fermentoivat hiilareita, ja syntyy kaasuja mm. hiilidioksisia. Suolistoon imeytyy myös vettä. Tästä seuraa erilaisia vatsavaivoja, jotka voivat vaihdella ripulista ummetukseen ja vatsakipuihin.
Ibs:ssä näitä fermentoituvia hiilihydraatteja tulee rajoittaa. Lähes aina oireet helpottavat. Me haluamme kuitenkin rajoittaa näitä fermentoituvia hiilihydraatteja mahdollisimman lyhyen aikaa - sen aikaa kun on tarve että saamme vatsan oireet kuriin. Rajoituksen on hyvä olla mahdollisimman lyhyt siitä syystä että fermentoituvilla hiilihydraateilla on edullisia vaikutuksia suoliston terveyteen: kun bakteerit hajottavat sulamattomia hiilihydraatteja, syntyy ainakin lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka edistävät suoliston terveyttä. Kuidut ovat siis hyvälaatuisten bakteerien ruokaa ja runsas, monipuolinen kuidunsaanti rikastuttaa suoliston hyvää bakteerikantaa. Kuidut lisäävät myös indolipropionihapon määrää elimistössä, mikä vähentää riskiä kakkostyypin diabetekseen. Liian tiukka rajoitus lisää myös raudanpuutteen riskiä.
Ärtyvän suolen oireyhtymässä rajoitetaan FODMAP-hiilihydraatteja. |
Fermentoituvien hiilihydraattien välttely heikentää suoliston hyvälaatuisten bakteerien kantaa. Käytännössä saman tekee terveellä ihmisellä myös gluteeniton ruokavalio.
Ruis, ohra ja vehnä ovat juuri niitä viljoja jotka sisältävät gluteenia. Nämä samat viljat sisältävät myös fermentoituvia hiilihydraatteja. Jos saat näistä viljoista oireita, saatat helposti tehdä seuraavan päätelmän: olen yliherkkä gluteenille. Useimmiten näin ei kuitenkaan ole. Kokemukseni mukaan useammin syynä on ibs eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Näiden välillä on tärkeää tehdä ero ainakin siitä syystä että on tärkeä ymmärtää ettei kyseessä ole tulehdus. Ihmistä yleensä helpottaa saada tietää ettei hänen suolistossaan ole tulehdusta. Kyseessä on puhtaasti toiminnallinen vaiva. Miedoimmillaan kiusallinen ja pahimmillaan elämänlaatua kovasti rajoittava kyllä, mutta ei terveydelle vaarallinen. Kun ymmärretään, etteivät gluteeni ja viljat ole myrkkyjä, niihin voi suhtautua rennommin. Usein tämä rentous madaltaa kynnystä kokeilla pieniä määriä edellämainittuja. Kun tietää ettei mitään vakavaa voi tapahtua, jännityskin helpottaa. Sitten taas jos vahingossa syö kylässä esim vehnää, niin tietää että voi tulla ilmavaivoja tai ripulia, mutta mitään ei ole mennyt pilalle tai rikki.
Tiivistettynä siis, jos sinulla on keliakia, noudata gluteenitonta ruokavaliota. Jos sinulla on gluteeniyliherkkyys, mene aikalailla samalla paletilla. Molemmissa tapauksissa suosittelen kääntymään lääkärin puoleen jotta asiaan saadaan selvyys: en suosittele omin päin tehtäviä ruokavaliorajoituksia. Aina jos on sitkeitä, elämää kovasti häiritseviä vatsavaivoja, niiden syy on järkevä tutkia. Usein potilas saa ärtyvän suolen oireyhtymän diagnoosin. Siinä oireita aiheuttavat fermentoituvat hiilarit, ei gluteeni. Toki moni voi olla yliherkkä myös gluteenille. Ylireagointi, liika rajoitus ja pelko kuitenkin kaventavat ruokavaliota turhaan - usein ne myös lisäävät oireita. Hyvälaatuisten bakteerien kanta voi laskea, suoliston ja yleinen terveys heikentyä. Tästä syystä tarpeettomat rajoitukset tulee purkaa. Aiemmin vatsalle sopimattomia elintarvikkeita lähdetään kokeilemaan pieninä annoksina ja usein käy niin että vatsan rauhoituttua ne sopivat pieninä määrinä. Valkosipuli ja purukumi ovat esimerkkejä elintarvikkeista jotka ovat herkkävatsaiselle hankalia pieninäkin määriä: silloin näiden suhteen tulee noudattaa varovaisuutta.
Jos tarvitset apua vatsavaivoihisi, voit varata ajan ravitsemusterapeutin vastaanotolleni. Voit varata ajan paikan päälle, etänä tai puhelinsoittona. Tervetuloa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti