3.11.2015

Edistääkö lyhyt ateriaväli painonhallintaa?


"Monta pientä ateriaa päivässä" on teema jota kuulee usein neuvottavan painonhallinnassa. Onko tämä kuitenkaan fiksu neuvo?

Vuoden alussa ilmestyneessä yhteenvetotutkimuksessa todettiin että ei välttämättä.

Olen ja en ole samoilla linjoilla.

Olen samoilla linjoilla sen kanssa mitä tutkijat toteavat: "... the number of daily meals consumed should come down to personal choice if one’s goal is to improve body composition" elikkä henkilökohtainen mieltymys/ mikä sopii itselle parhaiten on paras päivittäisen ateriamäärän mittari. Tämä on kuitenkin kaksipiippuinen juttu.

MIKÄLI energiaa tulee yhtä paljon, sillä ei ehkä ole väliä, syökö päivässä 3 vai 5 kertaa. Mutta ainakin mitä minä asiakkaideni kanssa näen, syömällä harvemmin nälkä kasvaa usein vastustamattoman suureksi - ja se kasvu tapahtuu yleensä juuri iltaa kohden. On valitettavan tuttu kuvio kun alkupäivä mennään kevyesti ja illalla kaikki himot ryöstäytyy käsistä ja vedetään napa täyteen.

Pointtina onkin se, että kannattaa noudattaa sellaista ateriamäärää- ja rytmiä, jolla nälkäpiikit pysyvät poissa. Minun korvaani 3 kertaa kuulostaa aika vähältä määrältä, mutta jos vyötärönympäryksesi on alle 90 cm (mies) tai 80 cm (nainen), voit taputtaa itseäsi olalle ja jatkaa samaan malliin.

Jos sen sijaan kärsit nälkäpiikeistä ja syöt 3 kertaa päivässä, suosittelen lämpimästi tiivistämään ateriaväliä kokeilemalla 5 tai jopa 6 syömisen kertaa päivässä.

Entä sitten ateriarytmin säännöllisyys?

Oli aterioita sitten 3 tai 4 tai 6, säännöllinen ateriarytmi edistää terveyttä. Epäsäännöllinen ateriarytmi, eli se että aterioiden määrät ja niiden kellonajat vaihtelevat päivästä toiseen miten sattuu, taas lisää diabeteksen riskiä ja huonontaa veren kolesteroliarvoja. Valitse siis lukusi ja mene sillä.

Loppuun vielä käytännön neuvo ja suositukseni: aloita päivä tukevalla aamiaisella joka sisältää täysipainoisesti niin hiilihydraattia, proteiinia kuin rasvaakin. Syö siitä eteenpäin ateria tai välipala 2,5-4 tunnin välein. Varsinkin urheilijalle tasainen poltto- ja rakennusaineen saanti on erityisen tärkeää.

Tsemppiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti