23.7.2015

Tarvitseeko salitreenaaja ravintolisiä?Tässä kautta aikojen ensimmäinen juttutoiveeni!

Kaverini pyysi mua kirjoittamaan, tarvitseeko tavallinen salitreenaaja lisäravinteita ja vitamiinipillereitä? Taustana juttuun, kyseessä on nuori nainen joka treenaa salilla 4-6 kertaa viikossa. Tavoitteena hyvä kunto ja kiva kroppa. Tarvitseeko tällaisen henkilön käyttää ravintolisiä jotta hän kehittyy?


Vastaus on lyhyt ja ytimekäs: ei tarvitse.

Lisäravinteilla on mahdollista boostata kehitystä hieman ja hioa ja erinomaisessa kunnossa olevaa ruokavaliota entisestään. Esim. kreatiini lisää voimaa ja sen avulla voi saada enemmän toistoja sarjoihin.

Mutta saadakseen kehitystä? Hyvän kunnon ja kivan kropan haluavan ei todellakaan tarvitse nauttia ravintolisiä.

Hyvä pointti on tarkastella kysmystä, että mitä kehitykselle välttämätöntä ravintoainetta ei saisi tavallisesta ruoasta?

Oikeastaan ainut mieleen tuleva on vähän kalaa ja maitotuotteita syövälle D-vitamiini Suomessa, Suomen pitkän talven takia. Ja D-vitamiinilisäkin vain siinä tapauksessa että ravinnosta ei oikeasti saa riittävästi D-vitamiinia ja mittauksissa on todettu D-vitamiinitasot liian mataliksi.

Niin tylsältä ja epäseksikkäältä kun se kuulostaakin, tavallisesta ruoasta on mahdollista saada kaikkia suojaravintoaineita eli vitamiineja ja kivennäisaineita.

Entä sitten proteiinit? Eivätkö palautusjuoma ja proteiinilisät ole välttämättömiä kehitykselle?

Eivät missään nimessä. Ne voivat kyllä tuupata kehitystä vielä kovemmalle vaihteelle mutta paljon tärkeämpää on syödä riittävästi laadukasta proteiinia. Hyviä proteiininlähteitä ovat muun muassa rasvainen kala, kananmunat ja maito.

Omega-3-pillereistäkään ei tarvitse huolehtia kunhan syö riittävästi rasvaista kalaa, siemeniä, saksanpähkinää ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti lisä laadukkaaseen ruokavalioon. Pidemmän aikaa treenanneelle ne voivat tuoda lisäboostia treeniin ja auttaa kehittymään vieläkin pidemmälle.

Terkuin,
Petteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti