26.5.2019

Kuinka paljon elintarvikkeissa on sokeria?



Vedän säännöllisin ajoin koulutuksia tuleville personal trainereille ja yksi suosituimpia osioita koulutuksissa on se kun menemme yhdessä kauppaan tutkimaan elintarvikkeita. Osan opiskelijoista tehtävänä on tutustua viljatuotteisiin sekä mehuihin ja limuihin. Mitä tulee sokeriin, näiden ryhmien tutkiminen on kaikkein antoisinta. Opiskelijoille selviää, miten huimia eroja eri elintarvikkeiden sokeripitoisuuksissa on.

Yllättävää ei ole pelkästään se, kuinka isoja eroja sokeripitoisuuksissa on, vaan myös se kuinka moni terveelliseksi mielletty elintarvike sisältää valtavat määrät sokeria. Moni on yllättynyt.

”Terveellinen” voi olla sokeripommi


Sokeripitoisuuden selvittäminen vaatii usein salapoliisityötä. Ensisilmäykseltä elintarvike saattaa vaikuttaa terveelliseltä. Siinä käytetään hyvää lupaavia termejä kuten ”ei lisättyä sokeria” ja ”käytetty täysmehua”. Harmillinen fakta kuitenkin on että kuluttaja ei voi luottaa elintarvikkeen terveellisyyteen sen perusteella mitä siitä hehkutetaan. Monet ”terveysjuomat” sisältävät vitamiineja ja niitä markkinoidaan terveellisinä mutta ne voivat sisältää myös jopa 20 sokeripalaa per pullo. Elintarvikkeen terveellisyys selviää ainoastaan tutkimalla ravintosisältö. Tieto on valtaa.

Moni ihminen mieltää esimerkiksi tuoremehun terveelliseksi - onhan se täysmehua ja siinä on käytetty oikeita hedelmiä. Desi täysmehua sisältää kuitenkin 10 g puhdasta sokeria, mikä vastaa 4 sokeripalaa. Lasi tuoremehua sisältää helposti 10 palaa sokeria. Vertailun vuoksi, desissä coca colaa on sokeria 11 g. Mehu on käytännössä yhtä sokeripitoinen kuin limukin. Sanonkin usein että tuoremehu on C-vitaminoitua limua.

Elintarvike
Sokeria (100 g:ssa)
Sokeripaloja
Coca cola
11 g
4
Tuoremehu
10 g
4
Valio jogurtti
10 g
4
Sokeroimaton jogurtti
6,6 g
2,5
Pirkka muromysli
25 g
10
Kaurahiutale
1,2 g
0,5
Appelsiini (sis.kuoren)
6,4 g
2,5

Myös jogurteissa on sokeria hurjia määriä. Perus Valio (dl) sisältää 10 g sokeria. Tuotteiden välillä on kuitenkin eroja: Arla Ingmanin sokeroimaton jogurtti sisältää sokeria 5,7 g. Jos jogurttia juo 3 dl, Arlasta saa sokeria 10 g tai 4 palaa vähemmän.

On iso ero, rakentaako aamupalan muromyslin vai esimerkiksi puuron varaan. Pirkan muromyslissä (100 g kohden) sokeria on 25 g, Elovenan kaurahiutaleissa 1,2 g. 100 grammassa muromysliä on siis 10 palaa sokeria ja kuitua hyvin vähän. Myös kuitupitoisuudessa muromyslin ja kaurapuuron erot ovat kuin yöllä ja päivällä.

Jotkut saattavat ajatella että hedelmät ovat sokeripommeja. Toki jos hedelmiä syö kilokaupalla (esim. fruitarismi), niistäkin saa liikaa sokeria, mutta sadassa grammassa appelsiinia on vain noin 6 g sokeria. Hedelmä täyttää ihan eri tavalla kuin mehu. Jos hedelmiä syö suositellut pari kappaletta päivässä, sokeria tulee 20-30 g, mikä on vielä hyvin kohtuullinen määrä.

Skarppaa sokerin kanssa


Hedelmissä, marjoissa, kasviksia tai täysviljassa luonnollisesti olevaa sokeria ei tarvitse pelätä. Sitä on vaikea saada liikaa. Sen sijaan lisätyn sokerin kanssa kannattaa olla varovainen. Sitä tulee yllättäen yllättävän paljon. Pari lasia tuoremehua antaa huomaamatta yli 20 sokeripalaa. Jos vielä valitsee muromyslejä ja sokerilla maustettuja puuroja, sokeria voi tulla ekstrana kymmeniä paloja päivässä.

Hyvä sääntö on olla juomatta kaloreita. Käytännössä tämä tapahtuu siten että vaihtaa mehut ja limut vedeksi tai keinomakeutetuiksi juomiksi. Teen sokerin voi vaihtaa Hermesetasiin, itse ainakin teen niin. Viljatuotteet kannata valita sen perusteella minkä verran niissä on sokeria. Kuitupitoisuus menee yleensä vastakkaiseen suuntaan sokerin kanssa joten jos valitset kuitupitoisen tuotteen, valitset automaattisesti fiksummin.

Urheilijalle sokerin välttely voi olla jopa haitallista koska kun kulutus on suurta, liiallinen epäterveellisten elintarvikkeiden karsiminen aiheuttaa helposti sen ettei saada riittävästi energiaa ja polttoainetta. Sokeri ei ole hyvästä jos se kertyy vatsalle, mutta jos se poltetaan energiaksi urheilusuorituksessa, maltillinen määrä ei ole haitallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti