6.3.2016

Painonhallinnan paradoksi - ala syömään

Yksi pahimpia mokia joita painonhallitsija tai laihduttaja voi tehdä, on vähentää syömisiään. Tämä on yksi painonhallinnan suurimpia paradokseja ja myyttejä. Syö vähemmän niin laihdut.

Tapaan työssäni jatkuvasti ihmisiä jotka haluavat pudottaa painoaan. Vähemmistössä ovat ne ihmiset, jotka syövät liian paljon. Yleensä ne jotka yrittävät syödä vähemmän ovat juuri niitä jotka eivät laihdu - tai ainakaan saavuta pysyvää laihtumistulosta. Keitoilla ja ateriakorvikkeilla painaminen ei ole normaali- tai ylipainoisen aikuisen ihmisen hommaa.

Painonhallinnassa juju ei ole syödä vähemmän vaan syödä mahdollisimman paljon. Tällä ei ehkäistä pelkästään adaptiivisen termogeneesin (kansankielellä säästöliekki) syntymistä vaan pidetään vatsa kylläisenä.

Painonhallinnassa ei kannata vähentää syömisiä. Painonhallinnassa kannattaa muuttaa syömänsä ruoan laatua. Laatu näyttää tältä.

Lautasmallin mukaan kannattaa syödä
sekä lounaalla että päivällisellä.

Laatu näyttää myös tältä.

Ruokapyramidi on loistava ohje ruokavalion kasaamiseen.

Ihmisten ongelma painonhallinnassa ei useinkaan - tottakai näitäkin tulee vastaan - ole ruoan liian suuri volyymi. Ongelmana on ruoan liian korkea energiapitoisuus. Mitä vähemmän syödään kasviksia, marjoja, hedelmiä ja palkokasveja (pavut, linssit, herneet) sitä enemmän yleensä syödään kaikkea enemmän kaloripitoista. Mitä vähemmän lautasella on kasviksia, sitä enemmän syödään ruokaa joka sisältää energiaa. Ja kaikki tämä hankaloittaa painonhallintaa.

Sanonko nyt niin että päivässä yhden hampurilaisaterian syövä ihminen ei syö liikaa?

Kyllä, juuri näin sanon. Tottakai henkilö todennäköisesti laihtuu jos hän jättää hampurilaisaterian syömättä, mutta hänelle tulee kova nälkä ellei hän tuo siihen tilalle jotain. Probleeman ydin ei kuitenkaan ole määrä vaan laatu. Jos henkilö ottaa tilalle tilavuudeltaan TÄYSIN samankokoisen määrän kasviksia johon mukaan öljyä, täysviljaa, kalaa ja jälkiruoaksi marjoja, ei hänen tarvitse syödä yhtään sen vähempää. Ero laadussa on kuin ero yöllä ja päivällä.

Tyypillisimpiä tapaamiani mokia (ja jos luulet että puhun nimenomaan SINUSTA niin en puhu, näitä tulee jatkuvasti) on syödä alkupäivästä liian vähän. Kun päästään kotiin on nälkä ja syödään vanhojen tottumusten mukaan. Paras keino tässä tapauksessa on syödä alkupäivästä siten että nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi. Syödä ei kuitenkaan kannata ihan miten vain vaan yllä olevan lautasmallin mukaisesti - kaikesta mitä syöt puolet on kasviksia. Santsiateriatkin ovat puoliksi kasviksia. Aloita hyvällä salaatilla tai kunnon vihannessetillä, jatka lihalla tai kalalla ja ota kylkeen esim. täysjyväpastaa ja viimeistele kokonaisuus parilla desillä marjoja - mukana voi hyvin olla vaikka hunajaa. Huuhtele ateria alas lasilla maitoa, piimää tai vettä. Kasviksia ei kuitenkaan kannata syödä liikaakaan: salaattilounas on yleensä liian kevyt ateria aikuiselle.

Itseään voi hemmotella vaikka herkullisella kreikkalaisella salaatilla.

Monelle ylipainoiselle tulee ongelmia siinä vaiheessa kun aletaan miettiä aamupalaa. Illalla kyllä jaksetaan syödä vaikka kuinka paljon, mutta aamulla ei mitään. Monelle lautasellinen kaurapuuroa (1 dl kaurahiutaleita kuivana), kananmuna, hedelmä ja kourallinen pähkinöitä on liian iso setti. Hyvin tavallinen ongelma on se että jaksetaan kyllä syödä - ja juoda - kaikenlaista mössöä, mutta kunnon ruoka, varsinkin sellainen jossa on rikkaasti kasviksia ja kuitua, ei uppoa ollenkaan.

Karu fakta on että moni ei enää jaksa syödä edes tarpeensa mukaisesti kun aletaan syömään ruokapyramidin tai lautasmallin mukaan. Siinä on niin paljon energiapitoisuudeltaan alhaisempaa tavaraa että napa ei kerta kaikkiaan vedä. Viinereitä, siideriä, sokeria, pikaruokaa ja lihapullia napa kyllä vetää vaikka kuinka paljon.

Jottei kukaan saisi kuitenkaan väärää viestiä mun tekstistäni, kerron tässä että laadukkaaseen ruokavalioon mahtuu enemmän tai vähemmän myös herkkuja ja vähemmän-laadukasta syömistä. Kun kokonaisuus on kunnossa, herkutellakin voi - eikä siitä tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa.

Minun tai kenenkään muunkaan neuvot eivät ole ehdottomia. Jos olet kuitenkin yrittänyt nujertaa ylipainoasi syömällä vähemmän ja siinä kamalan nälän takia epäonnistunut, voit kokeilla alkaa syömään kunnolla mutta kuitenkin laadullisesti hyvin. Ison tytön tai pojan energiantarve yltää helposti 2 500 kaloriin vuorokaudessa, ja tämä ei ole ihan mikään pieni määrä. Muista myös syödä sallivasti ja monipuolisesti. Monipuolinen syöminen takaa myös riittävän suojaravintoaineiden, kuten raudan ja seleenin, saannin.

6 kommenttia:

  1. Hyviä pointteja ja monille varmasti ajatuksia herättäviä juttuja. Perusasiat nostit hyvin esille. Just se, että lisää mieluummin esim. kulutusta kuin karsii ruokavaliosta hyviä asioita.

    VastaaPoista
  2. Blogisi on ehdottomasti paras tähän asti löytämistäni urheiluun, painonhallintaan ja ravitsemukseen liittyvistä blogeista. KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi. Ne lämmittävät mieltäni. Kun kuulen tuollaista, saan lisää voimaa jatkaa tällä tiellä. Kiitos!

      Poista
  3. Sanot tuolla, että kasviksiakin voi syödä liikaa. Minkälainen määrä on liikaa? Itsellä menee helposti yhteensä kasviksia, marjoja ja hedelmiä yli kilon päivässä. Kasviksia eniten, sitten marjoja ja hedelmiä vähiten.

    VastaaPoista
  4. Vaikea antaa tarkkaa määrää mitä ei missään nimessä saa ylittää. Reilu kilo kuulostaa vielä järkevältä, kaksi kiloa taas jo suurelta määrältä. Muistan aikanaan kun opinnoissa käytiin läpi että jos kuidunsaanti alkaa olemaan 100 g pvässä niin se määrä voi jo haitata ravintoaineiden imeytymistä. Sitten tulee muistaa myös että jos kulutus on suurta, runsas kasvisten syöminen voi haitata riittävää energiansaantia. Ja tietysti runsas raakojen kasvisten syöminen voi myös lisätä vatsavaivoja.

    VastaaPoista