24.2.2016

Lihastohtori Juha Hulmin haastattelu

Juha Hulmi on Lihastohtori, Lihastohtori on Juha Hulmi.

Juha Hulmi on yksi Suomen kovimmista blogikirjoittajista kuuluen Patrik Borgin, Reijo Laatikaisen ja Jan Sundellin kanssa ravitsemus-terveys-luokan raskaaseen sarjaan. Juha pitää Lihastohtori-blogia, jossa hän kertoo lihaksista ja kaikesta niihin liittyvästä. Juha on yksi mun suosikkibloggaajiani siitä syystä että hän kirjoittaa ASIAA. Asiaa, joka perustuu tutkimuksiin. Juha on kovan luokan ammattilainen.

Juha on ollut mulle jo ravitsemustieteen opintojeni aikana tietynlainen auktoriteetti lihaskasvun ravitsemuksen, erityisesti proteiinin, suhteen. Luin aikanaan Juhan tietääkseni ensimmäisen kirjan Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa, ja kyseinen kirja löytyy mun hyllystä vielä tänäkin päivänä. Olen saanut kunnian kirjoittaa Lihastohtoriin kestävästä painonhallinnasta sallivalla otteella, otsikolla Rento vs. tiukkis – joustava ja rajoittava syöminen vertailussa. Kerroin Juhan blogissa myös kokemuksistani lihasdystrofioiden parissa - olinhan henkilökohtainen avustaja kymmenen vuoden ajan ennen valmistumistani.

Siinä lyhyt tarina Juhan ja mun historiasta. Haastattelin Juhaa niin lihaskasvusta, maidosta kuin elämäntapamuutoksissa pysymisestäkin. Pidemmittä puheitta, päästetään peto irti ja mies ääneen. Ole hyvä Juha aka Lihastohtori!

Petteri: Voisitko hieman valottaa taustaasi – miten ja ennen kaikkea miksi sinusta tuli Lihastohtori?

Juha: Olen vuonna 2009 lihaskasvusta väitellyt liikuntatieteiden tohtori ja liikuntafysiologian dosentti. Nautin opettamisesta ja sitä varten olen hankkinut myös opettajan pätevyyden. Kuitenkin tutkimus on vielä suurempi intohimoni. Tätä toteutan nyt täysipäiväisesti Akatemiatutkijana. Toimin tämän ajan pääosin Jyväskylän yliopistossa liikuntabiologian laitoksella liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, mutta minulla on myös ”toinen konttori” Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa fysiologialla. Tämä Lihastohtori-blogi on kuitenkin työstäni täysin irrallaan oleva harrastus, joka on vain nyt sitten paisunut kirjan ja satunnaisten koulutusten kautta myös sivutyöksi. Nyt tosin siis yritän keskittää lähes kaiken ajan tutkimustyöhöni ja joudun kieltäytymään melkein kaikista erittäin kiinnostavistakin tarjouksista.

Blogi syntyi lyhyesti seuraavasti. Olin San Diegossa 2012 keväällä tutkimuskonferenssissa. Meillä oli työkaverien kesken jo silloin hieman virallisempi blogi Wikiliikkuja, joka itse asiassa elää vielä. Koin kuitenkin, että minun pitäisi siirtyä soolouralle, jotta voin keskittyä enemmän lihaksiin ja ilman vastuuta muista tai varsinkaan työnantajastani. Tuolloin talotohtori Panu Kailan kirjat olivat silloin kovassa huudossa. Meitä on Suomessa muutama lihaksista väitellyt tohtori, joka työskentelee työkseen lihaksien parissa ja minä päätin omia ensimmäisenä hyvälle kuulostavan lihastohtori-nimen itselleni, kuvaahan se minun osaamistani parhaiten ja väittelin siis aikanaan lihaksista tohtoriksi. Tämän jälkeen kollegoistani tai tutuistani on tullut mm. taitotohtoria ja juoksutohtoria.

Petteri: Olet myös erittäin kiinnostunut ravitsemuksesta. Voisitko kertoa sinun ja ravitsemuksen yhteisestä historiasta?

Juha: Olin opiskellut liikuntafysiologian opinnoissa jo ravintofysiologiaa ja ravitsemustieteen perusteita (opettajana mm. Mikael Fogelholm) ja innostuin fysiologina erityisesti siitä miten ravinto käyttäytyy kehossamme. Urheiluravitsemus alkoi minua tosissaan kiinnostaa kun sain kesätöiksi tehtäväksi kirjoittaa opiskelukaverini Mika Vähälummukan kanssa laajaa katsausta urheiluravitsemuksesta kesätöiksemme. Tämä oli vuonna 2002 muistaakseni eli opiskelujen alkutaipaleella. Mika oli tehnyt urheiluravitsemukseen erikoistuneella yliopistolla Englannissa kandiopinnot tunnettujen urheiluravisemusgurujen opetuksessa. Innostuin kotimaassa proteiineista mm. Anssi Mannisen oman proteiiniopinnäytteen kautta. Tämän jälkeen tentin tai luin harrastuspohjalta innostuksissani paljon erilaisia urheiluravitsemusoppikirjoja ja lopulta tein graduni proteiinin vaikutuksista voimaharjoituksen vasteisiin urheiluravitsemukseen hurahtaneen proffani Antti Meron johdolla. Vietin myös paljon aikaani erilaisilla treeni- ja ravitsemusfoorumeilla. Tämän jälkeen tein väitöskirjan heraproteiinin vaikutuksista voimaharjoittelun adaptaatioihin ja lihasfysiologiaan (valmistuin 2009). Viime vuodet olen päätyössäni tutkijana syventynyt lihasfysiologiaan ja ravinnon proteiinien sijaan lähinnä lihasproteiineihin, mutta olen edelleen sivuprojekteina ollut mukana tutkimassa myös urheiluravintoa. Tästä esimerkkinä pari kuukautta sitten julkaistu tutkimuksemme heraproteiinista palautusjuomassa sokerilla tai ilman (Hulmi ym. 2015).

Petteri: Olet lihaskasvun asiantuntija. Miten paljon aloittelijan tarvitsee treenata jotta lihakset alkavat kasvaa?

Juha: Tämä on kysymys, johon ei ole täydellistä vastausta. Itseasiassa kollegani Simon Walker omissa tutkimuksissaan yrittää löytää lisää vastauksia kysymykseen kuinka vähän riittää. Meidän omissa tutkimuksissa jo kaksi kertaa viikossa perinteistä voimaharjoittelua viiden kuukauden ajan panostamatta mitenkään ruokailuun tai treenin yksilöllisyyteen kasvattaa lihasmassaa tuoreen kattavan Jyväskylässä parinkymmenen vuoden ajan kerätyn tutkimusdatan (Ahtiainen ym. 2016) mukaan n. 70 %:lla ihmisistä (ks. blogijuttu). Tämä pienehkö ”epäonnekkaiden” joukko on siis sellaisia, että heidän pitää myös panostaa riittävään syömiseen ja muokata treenaamista bodaustyylisemmäksi, jotta lihakset kasvavat merkittävästi.

Petteri: Lihas vahvistuu kun se kasvaa ja lihas kasvaa kun voima kasvaa, mutta miksi treeni on erilaista silloin kun haluaa puhdasta voimaa maksimaalisen lihaskasvun sijaan?

Juha: Miksi on filosofinen kysymys. Vastataan niin, että kehomme on evoluution kautta muokkautunut sellaiseksi, että se vastaa tietynlaiseen kuormitukseen vahvistamalla itseään kestämään seuraavalla kertaa vastaavaa kuormitusta ilman, että kehon tasapainotila järkkyy yhtä paljon kuin edellisellä kerralla. Esim. maksimivoiman puolella hermolihasjärjestelmä kokonaisuudessaan kehittyy tuottamaan suuria maksimaalisia lyhytaikaisia voimia ja bodauspuolella taas tuottamaan voimaa pidemmän aikaa.

Petteri: Mitä mieltä olet harjoittelun tehokeinoista (pakkotoistot, vähennyssarjat, negatiiviset jne.)? Kuka niitä tarvitsee ja kuka taas ei?

Juha: Nämä ovat tutkimusten ja käytännön kokemusten mukaan hyviä treenin tehokeinoja ajoittaiseen käyttöön kun ei enää perus harjoittelu kasvata maksimaalisesti lihasta. Liiallisena kuitenkin menee helposti liiaksi kikkailuksi ja aloittelijoille ne ovat yleensä turhia, poikkeuksena ehkäpä ihmiset, joilla ei muuten lihakset meinaa kasvaa.

Petteri: Mitä mieltä olet personal trainingista – onko pt:n palkkaaminen motivaation ja tsempin väkisinhakemista vai voiko pt:stä oikeasti olla hyötyä?

Juha: Tutkimusten mukaan järkevästi ohjattu ja suunniteltu harjoittelu, jossa koutsi on myös läsnä harjoituksissa kehittää keskimäärin enemmän mm. voimaa kuin yksinään rimpuilu (esim. Mazzetti ym. 2000, Coutts ym. 2004, Ratamess ym. 2008). Kuitenkaan harjoittelua ei saisi jättää aloittamatta siksi, ettei ole varaa palkata PT:tä. Internetissä, kirjastoissa ja kirjakaupoissa on erinomaisia oppaita ja opuksia treenaamiseen ja ravintoon.

Petteri: Maidon proteiini on laadukasta lihaskasvulle mutta eikö maito ole haitallista terveydelle? Pitääkö tehdä kompromissi lihaskasvun ja terveyden välillä?

Juha: Maito on ollut sekä kontrolloiduissa kokeellisissa tutkimuksissa että väestötason tutkimuksissa keskimäärin neutraali tai jopa hieman positiivinen terveyden kannalta. Esimerkiksi Reijo Laatikainen on blogissaan kirjoittanut aiheesta erinomaisia katsauksia. Maito ei lisää keskimäärin siis tulehdusta tai nenäliman vuotoa tai ”tapa” eli lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Toki joillekin voi lähinnä tapaustutkimusten mukaan tulla oireita (muitakin kuin laktoosi-intoleranssia ja maitoproteiiniallergiaa) eikä sitä voi kiistää. Hapatetut maitotuotteet ja maidosta eristetyt heran proteiinit näyttävät olevan terveydelle tämän hetken tietämyksen mukaan hieman parempi vaihtoehto kuin maito.

Petteri: Pitääkö paikkansa että jotta lihakset ja voima kasvaisivat, on kehityksen kannalta välttämätöntä käyttää lisäravinteita?

Juha: Ei pidä paikkaansa jos kyseessä on terve sekaravinnon syöjä. Mutta kuten sanoin aiemmin viitaten omaan tutkimukseemme, osa ihmisistä voi kaivata buustausta ja varsinkin maksimaaliseen lihaskasvuun monelle on hyötyä muutamista urheiluravinteista, lähinnä proteiinilisästä ja kreatiinista, varsinkin jos näiden saanti on heikkoa normaalista perusravinnosta (usein esim. vegaanit).

Petteri: Mitkä ovat tärkeimmät elämänohjeesi?

Juha: Oma listaukseni voisi olla esimerkiksi perinteisen kehu, kiitä ja kannusta lisäksi innosta, inspiroi, arvosta, nauti, panosta, ymmärrä ja jousta. Ymmärrä myös, että yksityiskohtiin tarttumisen sijaan kokonaisuus lähes poikkeuksetta ratkaisee. Näe siis metsän puut, mutta myös metsän puilta. Muista myös terve järki ja sopiva kriittisyys ja kehitä toimiva huuhaa-tutka. Jos uskoisit kaikkea mitä internetissä sanotaan, kaikki olisi kiellettyä ja vastaavasti mistään ei olisi mitään hyötyä. Välillä kannattaa kuitenkin myös vetää "nollat tauluun" ja ottaa rennosti. Ei kaiken tarvitse aina olla rationaalista. Itse harrastan tätä melko usein kun laitan kotioven kiinni ja rojahdan sohvalle esim. komedioiden tai musiikin pariin.

Petteri: Miksi niin moni epäonnistuu painonpudotusprojektissaan tai elämäntapamuutoksessaan? Miksi sinä olet onnistunut pitämään terveellisistä elintavoista kiinni?

Juha: Jos otetaan asioita projektiksi, se ei toimi. Projekteilla kun on tapana alkaa ja loppua. Turhan harva ihminen yrittää omaksua sporttista elämäntapaa. Tämä ei ole one-size fits all, vaan pitää löytää yksilöllisiä joustavia tapoja. Minun ympärilläni on aina ollut pääosin terveitä elämäntapoja noudattavia ihmisiä. Tämä on varmasti suuri syy myös omien elämäntapojen valinnan helppoudelle. Olen siis myös onnekas. Minä myös arvostan sporttista elämäntapaa ja nautin tällaisesta elämästä. Toki minulla on myös iso ”työkalupakki” ja tietämys terveellisen ja sporttisen elämän aineksista, jonka avulla tiedän mikä on hyödyllisempää ja mikä ei. Tämän tietämyksen avulla osaan usein valita itselleni toimivia, mutta miellyttäviä asioita, joita on helppo ylläpitää ja vastaavasti tiedän mistä asioista ei kannata ottaa suurta stressiä. Kokonaisuus ratkaisee.

Petteri: Mitä terveisiä haluaisit lähettää sivujeni lukijoille? Entä minulle?

Juha: Sinulle kiitos erinomaisista vieraskirjoituksista blogissani sekä muusta terveiden elämäntapojen ja liikunnan ilosanoman jakamisesta.

Lihastohtori tietää, että suuri lihasvoima ja -massa rakennetaan raskailla perusliikkeillä kuten maastavedolla. Kuvitusta Juhan Lihastohtori-kirjasta.


Lukijoillesi haluan tosiaan muistuttaa vielä, että minulta ilmestyi tosiaan Lihastohtori-kirja, johon olen kirjoittanut mielestäni olennaisimpia asioita voimaharjoittelusta ja siihen liittyvästä ravinnosta ja lisäksi käsittelen jonkin verran myös fysiologiaa ja anatomiaa.

Kiitos Juhalle haastattelusta!! Käykää ostamassa miehen kirja, siinä on tiukkaa asiaa jokaiselle joka haaveilee lihasten kasvattamisesta tai ihan vaan sporttisemmasta olemuksesta. Personal trainer & ravitsemusterapeutti Petteri kiittää ja kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti