30.11.2014

Onko aamupala oikeasti hyvä juttu?


Kun herkuttelet tai syöt liikaa arkisin, milloin yleensä teet sen? Meneekö yhtään oikeaan jos arvaan että suurin osa herkutteluistasi tapahtuu loppupäivä-ilta-akselilla? Arkipäivisin työpäivän jälkeen? Tapahtuuko sinulla herkuttelut aamupalalla - jätskiä, naksuja, makkaraa ja kokista klo 7.30? Jos kyllä, kuulut vähemmistöön.

Miksi näin on?

Tähän on varmasti monia syitä - työpäivän jälkeen on kiva rauhoittua ja rentoutua, viettää aikaa puolison kanssa ja hemmotella toisiaan. Arki-iltaisin tulee myös kaikki maailman parhaat tv-ohjelmat kuten Kauniit ja Rohkeat sekä Salatut elämät.

Ei syömisessä tai herkuttelussa mitään vikaa ole - niin kauan kun se pysyy hallinnassa eikä tule syötyä liikaa. Yksi tähän vaikuttavista tekijöistä on se, kuinka nälkä illalla työpäivän jälkeen on.

Mietitään ensin tyypillistä työpäivää. Aamupala ennen töihin lähtöä klo 7. Lounas 11-12 aikaan. Välipala kahvitauolla klo 14. Kotiin klo 16, ruoka perheen kanssa klo 17.30. Iltapala joskus ennen nukkumaanmenoa.

Tässä aika keskivertopäivä syömisten suhteen, eikö? Joku voisi sanoa, että onnistunut sellainen, mutta mennään sillä kuitenkin, ok?:) Tällaisessa tilanteessa työpäivän jälkeen tuskin on aivan huutava nälkä, vai mitä? Mikä tähän onnistumiseen vaikuttaa? Mikä on se hakemani pointti tässä?

Pointtini on aamupäiväpainotteinen syöminen yhdistettynä säännölliseen ateriarytmiin. Kun syöt kunnon aamupalan, siitä 3-4 tunnin päästä runsaan ja ravitsevan lounaan, täydennät pakettia iltapäivällä välipalalla, loppupäivästä tuskin on karmaiseva nälkä.

Ole hyvä ja suuntaa katse takaisin aikaisemmin kuvaamaani tyypilliseen, ateriarytmiltään onnistuneeseen työpäivään. Tehdään siihen seuraavat muutokset: korvaa aamupala kahvilla ja syö tällä kertaa niukka lounas - mielellään vielä kiireellä. Tuskin tarvitsen ravitsemusterapeutin pätevyyttä todetakseni että illalla ruoka - erityisesti rasvainen, suolainen, sokerinen, kaikki se ah niin epäterveellinen - maittaa.

Siihen, että loppupäivästä syödään eniten, on siis monta syytä. Näistä yksi syy eittämättä on se, että nälkä tuppaa kasautumaan iltaa kohden. Päivän nälkä onkin kuin vierivä kivi - jos sen antaa kerätä vauhtia, lopussa sitä on hyvin vaikeaa pysäyttää. Jos siitä taas nappaa kopin heti alkuun, vauhti ei kerkeä kasvamaan liian suureksi. Yksi parhaita asioita joita painonhallinnan suhteen voi tehdä on syödä riittävästi - ja nimenomaan alkupäivästä. Runsas syöminen, kunhan se on laadukasta, ei suinkaan lisää ylipainoa vaan ehkäisee sitä.

Tätä juttua kirjoittamaan minut innoitti tuore tutkimus, jossa aamupäiväpainotteinen syöminen oli painonpudotuksen kannalta tehokkaampaa kuin ruokavalio, jossa päivän alkupuolella syötiin vähemmän. Aamupäiväpainotteinen ruokavalio vähensi myös diabeteksen riskiä verrattuna iltapäiväpainotteiseen.


Summa summarum, olet todella pitkällä painonhallinnassa kun syöt aamupalan, lounaan ja hoitelet homman kotiin vielä kunnon välipalalla.
Tsemppiä ja kaunista elokuuta!

Terkuin,
Petteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti